biografie

Ergens in 2011 begint SpoOken vorm te krijgen. In de oefenruimte musiceren met enige regelmaat Bert Dijkhuis (ex-Sanguinary), Marco Oostra (ex-Tekhton) en Anne van Doorn (ex-Sanguinary, ex-Toxocara, ex-Murder Manifest) tezamen. Zonder van te voren te bepalen wat het moet gaan worden, ‘als het maar vet klinkt, dan is het goed’.

Vanwege de wortels van de muzikanten is een forse metal-invloed onvermijdelijk. Om een extra laag aan de nummers toe te voegen is aanvulling welkom. Zodoende wordt Dik Smid (ex-Moonlizards, Indifferent Sun) als solo-gitarist erbij gehaald. Bert en Anne voegen grunt- en zanglijnen toe aan de muziek.

De teksten van SpoOken stippen overdenkingen over de hedendaagse maatschappij aan. Deze zijn, uiteraard, nogal grauw.

In april 2015 verschijnt de cd ‘A Shadow Larger Than Reality’ in eigen beheer.

In 2017 verlaat Dik de band en wordt hij vervangen door Ype van der Kooi (ex-NO-ID, King for a Day). Niet veel later verlaat Marco SpoOken.

Anno 2022 liggen er nieuwe nummers te wachten om opgenomen te worden. De teksten van deze nummers zijn in het Nederlands, de muziek vetter en de drang te SpoOken onverminderd groot. Helaas heeft Ype de band verlaten en moeten we nu zowel een drummer als solo-gitarist vinden …. wordt vervolgd!

Never Mind The Hype:
“SpoOken doomt met een twist.” … “De stadjers van het Groninger metalgezelschap SpoOken komen met een interessant broedsel van stijlen voor de dag. Hun zelfbenoemde ‘regressive post-doommetal’ laat op een natuurlijke manier een uitgekiende hoeveelheid aan psych- en seventies aandoende prog-elementen doorvloeien. De metal is lekker smeuïg van klank en ademt een gezonde hang naar nostalgie uit.”

Zware Metalen:
“De telt vijf nummers die allemaal een eigen karakter hebben. Black End begint benauwend en verstikkend. Het kabbelt voort met een hypnotiserende zware riff en stampt verder, terwijl het nummer Wake veel sneller is, althans in het begin. Daarna is het traag en minimalistisch gebracht, met achtergrondgeluiden die het genre doommetal doen afvinken.”

Lords Of Metal:
“‘A Shadow Larger Than Reality’ is een uitermate plezierige eerste kennismaking met deze Noorderlingen. De vijf nummers zijn voorbij voor je er erg in hebt. Alle nummers worden gekenmerkt door een mix van post metal met doom metal. Persoonlijk vind ik de band op z’n sterkst tijdens de stukken die bijna puur doom metal zijn. Dus als men nog meer gas terug neemt. Dit zijn de stukken die echt blijven hangen.”

SpoOken is:

  • Bert Dijkhuis – gitaar/grunt
  • Anne van Doorn – basgitaar/zang

Contact mail@spooken.nl